Contact
Home > Despre program > Ce intelegem prin regenerare urbana?
 
Calendar activităţi
 «  iulie 2018  » 
L M M J V S D
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Descoperă proiectele din cartierul tău
Ce intelegem prin regenerare urbana?

Termeni cheie: Dezvoltare urbana / Calitatea vietii / Orase creative/ Oportunitati vs probleme / Etapizare eficienta / Cetatenii participa

Incercam sa introducem cateva dintre principiile si termenii care stau la baza programului 2012 Sector 1. Parcurgand textul veti putea identifica pasii unui proces de regenerare urbana si modul in care se pot implica cetatenii.

Regenerarea urbana este un concept cheie in dezvoltarea marilor orase

Metropole din SUA (ex. New York, Chicago) sau din Europa (Londra, Berlin, Barcelona, Amsterdam, Tirana, Dublin, Copenhaga etc) se dezvolta in ultimele 3 decenii implementind programe ample de regenerare urbana, ceea ce a contribuie in permanenta la imbunatatirea calitatii vietii pentru cetateni, la cresterea veniturilor si la modernizarea spatiilor si serviciilor publice. Modelul de succes al acestor orase arata ca procesul de regenerare urbana poate fi cea mai buna solutie de dezvoltare coerenta, de durata si pentru Bucuresti.


Este un amplu proces de crestere si imbunatatire a calitatii vietii pentru cetatenii unui oras

Calitatea vietii este un barometru al satisfactiei de a fi cetateanul unui oras, iar acesta implica mereu foarte multe aspecte pozitive: sa fii parte a unui comunitati sociale bine definita si activa, sa traiesti intr-un spatiu rezidential functional si placut, sa folosesti spatiul public pentru a te exprima si pentru a socializa, sa ai acces la servicii publice de calitate, sa traiesti intr-un mediu prielnic sanatatii fizice si mentale, sa ai acces la educatie si cultura etc.

De cele mai multe ori toate aspectele presupuse de o buna calitate a vietii sunt dezideratele unui oras, situatia de fapt fiind aceea a problemelor pe care o comunitate trebuie sa le rezolve pentru a atinge acest standard.

Tocmai de aceea, fiecare proces de regenerare urbana se concentreaza pe implementarea unui plan cu solutii complementare pentru problemele sociale, urbanistice, economice, culturale si de mediu ale orasului. Ceea ce insemna ca fiecare plan de regenerare urbana actioneaza simultan asupra spatiului fizic in care oamenii locuiesc (are in mod esential o componenta urbanistica), dar si asupra serviciilor publice de care locuitorii au nevoie (are componente sociale, economice, de mediu, culturale).


Inseamna o abordare creativa a problemelor si a solutiilor de dezvoltare a unui oras

Regenerarea are sens acolo unde orasul isi identifica problemele reale

Exista un punct comun al tuturor programelor de regenerare urbana – toate se refera la spatii nevalorificate si comunitati dezavantajate. Altfel spus, regenerarea urbana vizeaza intotdeauna rezolvarea unor probleme importante ale orasului, si anume a acelor probleme care impiedica oras sa se dezvolte organic.

Creativitatea consta in a gandi problemele ca oportunitati si, mai ales, in a gandi solutii specifice

Insa dincolo de acest punct comun, fiecare program de regenerare reprezinta o abordare cu totul noua a problemelor si o gandire creativa cu privire la solutiile pentru o zona sau un oras. De ce? Principiul este acela ca fiecare cartier, zona sau oras are de fapt o identitate a sa si acest lucru se regaseste atat in problemele sale, cat si in oportunitatile de a le rezolva.

De cele mai multe ori nu exista o solutie unica ci un set de solutii locale pentru situatii foarte complicate. De exemplu, marile orase au identificat o problema similara: vechile situri industriale, in prezent abandonate. Insa fiecare a oferit o solutie diferita de regenerare a acestor zone, tocmai pentru ca a identificat oportunitati foarte specifice pentru aceste zone de a fi reinserate in viata orasului.


Este un dialog constructiv intre autoritati locale, consultanti, parteneri civici si comunitate

Programele de acest gen sunt initiate de autoritatea locala pe baza unui plan elaborat de consultanti cu expertiza foarte diversa (urbanisti, arhitecti, sociologi, antropologi, economisti, specialisti in comunicare etc). In realizarea acestui plan de interventie un rol esential il au partenerii civici (reprezentanti ai societatii civile, asociatii profesioanale etc) si comunitatea care va beneficia de rezultatele acestui proces.

(2021 Sector 1 este initiat si coordonat de Primaria Sectorului 1, dezvoltat prin expertiza Space Syntax (expertiza urbanistica), GEA (expertiza in analiza economica), DC Comunication (expertiza in analiza sociologica si comunicare). In zonele rezidentiale din program au fost identificate mai multe institutii de cultura, scoli si reprezentanti ai agentilor economici care ar putea fi implicati in dezvolatarea programului. )

 

Este un proces de lunga durata a carei eficienta tine de o buna etapizare

In evaluarea rezultatelor un crieriu important este durata efectelor. Un plan de regenerare trebuie sa produca beneficii atat pentru populatia actuala, dar si pentru populatiile viitoare ale unui oras. De aceea programele nu sunt intotdeauna planificate pe termen lung si tocmai de aceea sunt mai eficiente daca sunt construite ca un proces cu etape foarte bine determinate.

 

Exista patru etape firesti ale procesului de regenerare urbana:

1. Input-ul sau identificarea zonelor:

In aceasta etapa autoritatea locala (ex: Primaria Sectorului 1) si consultantii din diverse domenii (urbanisti, sociologi, antropologi, economisti) initiaza dialogul cu partenerii civici locali (organizatii independente, asociatii profesionale) si cu comunitatea locala pentru a identifica prioritatile legate de dezvoltarea unei zone a orasului (de ex: ansambluri rezidentiale, spatii industriale dezafectate, suburbii).

(2012 Sector 1 – etapa s-a desfasurat in luna mai 2009)

2. Analizele

Primaria si consultantii desfasoara analize aprofundate ale situatiei de fapt, pe diferite domenii de interes: urbanism, activitate economica, viata comunitara si culturala. In aceasta etapa se fac intalniri cu cetateni, interviuri cu agenti economici, se desfasoara analize privind spatiul.

(2012 Sectorul 1 – etapa s-a desfasurat intre lunile mai-august 2009 )

3. Strategia de regenerare

Primaria si consultantii angajati in proces propun, pe baza analizelor si unor modele de bune practice, un plan coerent de interventii la nivelul spatiului public. In aceasta faza se propun proiecte specifice destinate revitalizarii anumitor spatii publice si planuri de dezvoltare zonala. Tot in aceasta etapa proiectele propuse de consultanti sunt supuse dezbaterii si consultarii publice, in cadrul intalnirilor directe sau prin instrumente precum website-ul proiectului.

(2012 Sectorul 1 – etapa este in desfasurare. In luna septembrie incep intalnirile de consultare publica)


4. Implementare

Primaria foloseste strategia de regenerare ca document in baza caruia se va desfasura programul de implementare a proiectele specifice de regerare.

(2012 Sectorul 1 – perioada 2009 - 2012 )

 

Cetatenii se pot implica! Consultarea publica si participare civica

Eficienta acestor programe provine in mare parte din faptul ca cetatenii, ca beneficiari directi, sunt imcatipli inca de la inceputul procesului atat in identificarea problemelor si a oportunitatilor, cat si in evaluarea solutiilor propuse. Mai mult, toate proiectele unui program de regenerare prevad instrumente de activare si de intarire a capacitatilor unei comunitati de a administra local rezultatele proiectelor.

In programul 2021 Sector 1 exista multe moduri de a va implica:

1. consultati frecvent website-ul programului (www.2012sector1.ro)

2. raspundeti intervievatorilor de teren, care culeg date pentru analize

3. participati la intalnirile organizate in cartierele din proiect in vederea consultarii populatiei cu privire la proiectele propuse in strategie

4. deveniti voluntar in organizarea intalnirilor cu cetatenii

5. trimiteti comentarii sau sugestii pe website, in paginile destinate consultarii si dezbaterii publice (vor fi online in luna septembrie)

6. intrati in contact cu echipa de program, trimitand un mail la contact@2012sector1.ro

(2021 Sector 1 – consultarile incep in luna septembrie. Datele si locurile de intalnire vor fi anuntate pe prima pagina a website-ului www.2021sector1.ro )

Ce este 2012 Sector 1 ?Etapele programului Ce intelegem prin regenerare urbana?Cum revitalizam spatiul public?Strategia 2012 Sector 1Echipa de proiect
Copyright: 2009, Bucuresti - Primaria Sectorului 1
Un program al Primăriei Sectorului 1 a Municipiului Bucureşti, realizat cu participarea consorţiului de experţi format din Space Syntax Londra LTD, Space Sytnax Romania SRL, GEA Strategy & Consulting SA şi DC Communication SRL
Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, informatiile prezentate nu sunt garantate si nu ne asumam raspunderea pentru nici un fel de pierderi (directe, indirecte sau circumstantiale) produse prin utilizarea acestor informatii.
Sos. Bucuresti - Ploiesti 9 - 13 | Telefon: 021/319 10 13 | email: contact@2012sector1.ro