
Accesibilitate facilitati
A fost mapata si calculata distanta medie de la zona de servicii si infrastructura, mereu gandind imbunatatirea circulatiei pietonale si reducerea utilizării automobilului personal. In mod ideal utilizatorii ar trebui să aibe posibilitatea de a intalni serviciile de baza intr-o raza de 5min (400m) iar magazinele locale, serviciile medicale si scolile intr-o raza de 10min (800m). Serviciile de baza si infrastructura urmarite in analiza sunt:.
- Sanatate: spitale, clinici, policlinici
- Educaţie: şcoli şi licee
- Aprovizionare: comerţ general, oficiu poştal
- Recreere: parcuri, Pieţe, terenuri de sport, dotări
Fiecare unitate ar trebui să includă unele din aceste servicii fie în interiorul fiecarei arii definite, fie la limita acesteia.
Insertia de facilitati poate fi completata in urma acestui tip de analiza prin imbunatatirea accesibilitatii la facilitatile existente si anume crearea de noi rute mai directe, modificare acceselor catre dotari, urmarirea calitatii si confortului pe traseele cele mai utilizate
Accesibilitate globala
Aceast tip de analiza releva care vor fi spatiile cele mai “strategic pozitionate” pentru a realiza toate legaturile intre toate punctele din sistem si ca atare spatiile cu cel mai ridicat potential de utilizare. In cazul de fata, utilizand doar structura spatiala ca baza (spatial network analysis), analiza “ghiceste” axele majore ale orasului unde se concentreaza o bogata varietate de functiuni.
La nivel global cartierul Aviatiei este situat in proximitatea a 2 axe cu accesibilitate medie la nivelul orasului(Nicolae Caramfil si Alexandru Serbanescu), restul strazilor atat cele interioare cat si cele exterioare avand o accesibilitate scazuta delimitand astfel o arie segregata.
Accesibilitate locala
Harta accesibilitatii locale corespunde miscarii pietonale intr-o raza de 10 minute de mers pe jos in interiorul cartierului.
Accesibilitatea locala se concentreaza la intersectia strazilor Capalna cu Siriului.
In acelasi timp sunt identificate zone cu accesbiltate medie precum Str Smaranda Braescu, Str. Burileanu, Str Pipera.
Accesibilitate Transport
Harta prezinta traseul mijloacelor de transport in comun prin locatia statiilor acestora. Tonalitatea culorii marcheaza raza de acoperire pentru 5,10,15 minute.
In mod ideal utilizatorii ar trebui să aibe posibilitatea de a intalni serviciile de transport(statiile de autobuz) intr-o raza de 10min (800m).
Astfel putem verifica daca este o lipsa de servicii de transport si sa formulam strategia pentru a furniza serviciile necesare acestei zone.
Se observa astfel ca majoritatea zonelor analizate au aceasta facilitate in maxim 10 minute de mers pe jos. Calitatea si confortul acestora, precum si capacitatea transportului in comun insa sunt luate in discutie din punctul de vedere al calitatii facilitatilor publice.
In acelasi timp observam o accesibilitate scazuta din interiorul zonei delimitata de strazile Feleacul, Elena Caragiu,Borsa, Smaranda Braescu.
Permeabilitate
Permeabilitatea este puternic influentata de amprenta ariilor industriale. In albastru sunt redate ariile cu o suprafata prea mare, care nu sunt facile pentru traversarea pietonala, si sunt diferite de dimensiunile caracteristice ariilor mixte si rezidentiale. Aceasta analiza sta la baza evaluarii structurii urbane, relationeaza reteaua de strazi, tipul accesibilitatii si ocuparea terenului.
Se recomanda restructurarea tramei stradale permitand astfel completarea tesutului urban cu zone cu functiuni mixte
Analiza functiunilor
Modul diferit de distributie al functiunilor in cartier determina pentru fiecare un caracter particular.
Aceasta se coreleaza puternic cu modelul accesibilitatii, si in special cu cel la nivel global.
Prin evaluarea dotarilor se poate stabili cat de eficient este utilizat spatiul in raport cu nevoile populatiei, stabilind un confort specific. Străzile, pieţele, serviciile de sanatate si educatie sunt luate astfel in calcul. Un calcul specific va trebui efectual pentru fiecare tip de dotare in parte.
Se observa lipsa sptiilor comerciale in interiorul unor zone rezidentiale. (zona omogena de locuinte)
S-a calculat un raport al ariei utile a dotarilor fata de numarul populatiei (aproximat din datele recensamantului):Cartierul Aviatiei - 1,5mp/loc
Parcari
S-a inregistrat cate spații de parcare sunt furnizate în zonă, specificand 2 categorii: zone cu parcari formale (sunt stabilite prin lege si demarcate de către administratorii zonei), zone cu parcari informale (parcarea de-a lungul străzilor și în zonele vacante, dar nu sunt aprobate legal de municipalitate).
Zonele sunt desenate in baza de date si reprezentate in diferite culori pentru a identifica deficientele, zonele vacante sau zonele ocupate abuziv care trebuiesc reglementate. Astfel vor putea fi localizate zonele cele mai problematice și analizate potențialele locații pentru parcări.
Se constata un procent ridicat al parcarilor formale in raport cu parcarile informale
Spatii verzi
In urma analizei s-a inregistrat provizia de spatii verzi si caracterul acestora in ceea ce priveste regimul juridic. Se face diferenta intre spatii ce nu sunt accesibile (zone verzi ingradite si/ sau care sunt in proprietate privata) si zone verzi accesibile ( sunt deschise publicului fara bariere sau acces limitat). Se va calcula în detaliu cum este stabilită provizia de spatii verzi în cartier, unde sunt ariile semi-private și cele deschise publicului, care sunt spațiile verzi ce pot fi transformate, amenajate, etc.