Contact
Home > Comunitate
 
Calendar activităţi
 «  iulie 2018  » 
L M M J V S D
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Descoperă proiectele din cartierul tău
Comunitate

Cetăţenii din Bucureştii Noi vorbind despre cartierul lor*:

Despre specificul zonei

 E destul de aerisit, nu sunt foarte multe blocuri, nu e foarte aglomerat, faţă de centru, de Militari unde sunt atâtea blocuri. (femeie, economist, 32 ani)

 “Merită să trăieşti aici pentru că ne-am născut şi am crescut aici. Nu ne-am vedea în altă parte, cum ar fi Rahova, Ferentari, Drumul Taberei sau alte cartiere care sunt pline de blocuri. Avem multe case la curte, oxigen.” (bărbat, sportiv, 40 ani)  

Merită să trăieşti aici pentru zona verde, mi se pare un cartier liniştit. În ultimii ani s-a văzut şi o îmbunătăţire din punctul de vedere al ocrotirii mediului, al spaţiului verde. (bărbat, funcţionar, 38 ani)

Despre relaţiile cu vecinii şi relaţiile inter-etnice

Nu poate fi comparat cu Rahova sau Ferentari, cartiere mai de muncitori. E un conglomerat, şi oameni mai de jos, dar şi medii, şi cu o situaţie mai bună. (bărbat, funcţionar, 38 ani)

Fără probleme. Stau la curte, sunt 50 de case, colaborăm exact ca şi o asociaţie de bloc, singuri ne-am băgat apa curentă, canalizare. (bărbat, funcţionar, 38 ani)

Prea mulţi romi. Suntem efectiv asaltaţi. Nu sunt răi, dar elementul de civilizaţie este absent.” (preşedinte asociaţie de proprietari)

Despre reperele zonei:

[n.n. locuri care merită văzute] Exact parcul ăsta (parcul Bazilescu n.n.), poate chiar face parte din ce-am văzut în filmele cu război, mă refer în 44, arată câteva secvenţe din parcul ăsta”. (bărbat, 34 de ani, diacon)"

Despre securitatea cartierului:

Da, fără probleme, spaţii verzi foarte multe, aer curat, etnia romă creează probleme, dar daca ştii să-i ocoleşti nu sunt probleme.” (bărbat, poliţist, 35 de ani) La blocurile din Străuleşti, foarte multi ţigani şi e periculos(elev, 17 ani)

Despre petrecerea timpului liber:

  În cartier, să ies cu copii în parc în Bazilescu, mi se pare un parc foarte frumos, foarte întreţinut, în comparaţie cu alte parcuri din alte sectoare. Şi în faţa teatrului Masca, un fel de sală de fitness în aer liber. A existat o bază, a CFR-ului, la capătul troleului, e dezafectată, e o bătaie de joc acolo; era foarte frumos, era cu ieşire la lacul Străuleşti, erau tobogane, leagane, spaţii de joacă pentru copii, era închis, maşinile aveau circulaţie limitată, erau terenuri de tenis, de volei, de fotbal, acum e jaf, nu mai e nimic. (bărbat, funcţionar, 38 ani)

Parcul. În parc e şi un loc unde vin artiştii. Teatrul Masca, a fost înainte sala de cultură, era frumos înainte. , Plecăm la munte, la pădure, nu stam acasă. În parc, pe străzi, ne plimbam cu căruciorul, la biserică, la piaţă. Şi la piaţă cu maşina. Poate alte cartiere, chiar dacă nu sunt asa deosebite, poate au mai multe locuri. Aici primarul s-a ocupat doar de parc. Putea să facă şi el ceva, de exemplu, mai sunt specatcole în parc, acum 2 ani erau, acum nu prea. În parc e o clădire, un teatru, dar e în paragină. (femeie, ospătăriţă, 32 ani)

E un club în 16 (n.n. Piaţa 16 februarie), are ruleta şi cazino, deci nu poţi să mergi să bei o cafea cu prietena.  (bărbat, sportiv, 40 de ani) Să poţi să ieşi într-o după-amiază. Nu mă mai duc până la o cafenea în centru. Să poţi să ai unde să te plimbi în aer liber, să nu stai în stradă. (administrator grădiniţă)

Despre potenţialul zonei:

Astea de aicea, centrul asta care a fost comercial, a fost restaurantul Minerva, s-a închis şi e în paragină, acolo chiar ar putea să facă un centru comercial  (femeie, 37 de ani, bucătăreasă) În parcul Bazilescu clădirea în paragină e un loc irosit, e o derâmatură şi mai sunt şi copii de 11-12 ani nesupravegheaşi pe acolo.” (femeie, ospătăriţă, 32 de ani)

 Chiar nu ştiu pe aici. Poate la lac la Străuleşti să se modernizeze. Acolo sunt doar niste terenuri de fotbal, fără plată, fără nimic.  (bărbat, elev, 17 ani) Câteva fabrici care s-au închis, au ridicat niste garduri de tablă şi nimeni nu ştie ce se întâmplă acolo. Acolo era Laromet. Se pot face locuri pentru petreceri, piscină, discotecă...

Despre nevoiele zonei:

După părerea mea aş vrea un teren de fotbal, ceva de genul asta, ca să nu ne mai deplasăm.. Ca la şcoala nu mai ai voie să intri. Joc fotbal tocmai la pasajul Grant, sunt terenuri de închiriat.  (bărbat, 29 ani, confecţioner încălţăminte) Să fie mai multe concerte. Se fac concerte aicea numai când sunt campanii electorale, şi iese destul de calumea.” (bărbat, 21 de ani, şomer)

 Cum am spus, Arenele aici (n.n. în parc). Teatrul Masca, am înteles că l-a luat cineva. Daca ar fi Teatrul Masca şi Arenele, ar veni oameni de peste tot.(bărbat, 50 de ani, pensionar, fost merceolog)

 Un restaurant mai bun ar trebui. Sau chiar un supermaket. Eu lucrez in sud, au facut două Carrefour-uri unul lângă altul, dar aici nu e decit piaţa. Mai e şi Penny Market totuşi (şi Baneasa, dar nu tine de zonă).” (femeie, economist, 32 de ani)

  „Nu prea sunt. Teatrul Masca, dar nu prea mai e folosit. Ar trebui un club, un cerc al copiilor, e o clădire care nu e folosită.” (femeie, 31 de ani, casnică, fostă frizeriţă) O discotecă nu există. A fost una la Modern în Pajura, s-a făcut magazin de mobilă.” (bărbat, sportiv, 40 ani)

Despre ce ar trebui menţinut:

Să lase parcul aşa şi să aibă grijă de el. Şi primarul s-a ocupat mult de parcul asta, parcul face totul.” (femeie, economist, 32 de ani)  

Despre viitorul cartierului - cum şi cine ar trebui să se implice:  

Da, foarte multe persoane au făcut, da eu nu ştiu cum se numesc. Pai au făcut parcul ăsta frumos, au facut străzile şi între blocuri frumos, au asfaltat.” (femeie, 78 de ani, pensionară, fosta coafeză)  

Cred că asociaţiile de locatari. De exemplu, pe strada mea au asfaltat de nu ştiu câte ori şi au stricat cablurile la lumină. Şi asociaţia de locatari s-a dus sa rezolve asta.” (femeie, economist, 32 de ani)

Cei de la Romprest îşi fac treaba foarte bine. Noi nu am mai măturat la poartă de când sunt ei” (adminsitrator grădiniţă)    

“De exemplu, în faţa portilor avem un scuar cu pamânt, unde am putea planta flori, pomi. Dar lumea vine şi le smulge.  În toţi anii, de nd stăm aici, ne chinuim.” (femeie, 35 ani, fostă educatoare) Nu am cu cine, trebuie să fie un om mare, să aibă o facultate, dar eu cu o plasă şi la 60 ani de ani ce să mai fac.”  (femeie, 8 clase, 59 ani)

Primarul în primul rând, şi locatarii prin organizarea unei asociaţii, prin organizare pe grupuri de interese locale, pe străzi. “ (bărbat, informatician, 39 ani)  

  Am văzut ca la şcoli se lucrează foarte bine, ies copiii la plantat pomi. Deci, cu şcoala. (n.n. trebuie să te asociezi)” (tânăr, 17 ani, elev)

Noi mergem la teatrul Ţăndărică când am putea traversa doar strada.” (administrator grădiniţă)

 Nu mergem din cauza câinilor. Una e să te duci cu nepoţelul, alta e să mergi cu 50-60 de copii.” (director grădiniţă) Categoric noi putem ajuta cu activităţi dacă fosta clădire a teatrului din parcul bazilescu ar fi renovată (...) Avem nevoie de o sală mulţifuncţională (director şcoală)    

* In luna mai 2009, o echipa de sociologi si antropologi - parte a echipei de proiect - i-au intervievat pe cetatenii din cartierul Bucurestii Noi. Interviurile s-au concretizat in studiul intitulat "Atitudinile şi reprezentările cetăţenilor faţă de cartierul în care locuiesc - cercetare calitativă sociologica realizata in cartierul Bucurestii Noi". Mai sus sunt prezentate opinii pozitive sau negative ale locuitorilor cu privire la locul in care traiesc.

Analizele sociologice sunt parte integrata din strategia 2012 Sector 1. In baza acestora, strategia va include propuneri de masuri care sa reflecte  nevoile comunitatilor, viziunile si vointa cetatenilor din Sectorul 1. 

Atitudinile si reprezentarile cetatenilor fata de cartierele din program
Copyright: 2009, Bucuresti - Primaria Sectorului 1
Un program al Primăriei Sectorului 1 a Municipiului Bucureşti, realizat cu participarea consorţiului de experţi format din Space Syntax Londra LTD, Space Sytnax Romania SRL, GEA Strategy & Consulting SA şi DC Communication SRL
Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, informatiile prezentate nu sunt garantate si nu ne asumam raspunderea pentru nici un fel de pierderi (directe, indirecte sau circumstantiale) produse prin utilizarea acestor informatii.
Sos. Bucuresti - Ploiesti 9 - 13 | Telefon: 021/319 10 13 | email: contact@2012sector1.ro