Contact
Home > Colţul presei > 27 mai 2009 / Comunicat de presa
 
Calendar activităţi
 «  iulie 2018  » 
L M M J V S D
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Descoperă proiectele din cartierul tău
27 mai 2009 / Comunicat de presa

Primăria Sectorului 1 lansează strategia 2012 Sector 1”, programul de regenerare urbană a zonelor rezidenţiale din nordul Capitalei

 

Bucureşti, 27 mai 2009 – Primăria Sectorului 1 anunţă lansarea strategiei “2012 Sector 1”, cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei - o premiera pentru Romania - care vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti.

 

Programul debuteaza cu revitalizarea cartierelor rezidentiale periferice. Strategia care abordeaza în mod integrat problemele urbanistice, economice, sociale şi de mediu ale celor cinci ansambluri rezidenţiale, asigurând astfel coerenţa şi funcţionalitate, două elemente esenţiale în dezvoltarea unui oraş european modern.

 

Programul de regenerare urbana este un proces continuu, care a inceput, deja, in Sectorul 1, cu reabilitarea termica a blocurilor.

 

“Nu doar reabilitam termic blocuri, ci intervenim pentru modernizarea fatadei imobilului, a spatiilor si functiunilor din jurul cladirilor reabilitate termic. Obtinem, astfel, pe langa reducerea costurilor de intretinere a unui imobil - economie pentru consum de caldura, iarna si un confort termic pe timpul verii - si un aspect urbanistic placut al intregii zone, prin amenajarea spatiilor verzi, a locurilor de parcare, a cailor de acces catre imobil. Elemente care duc la cresterea calitatii vietii locuitorilor Sectorului 1. Este un exemplu punctual de interventie, la nivel micro, in cartierele Sectorului 1”, a precizat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

 

Strategia de regenerare va presupune, în fazele viitoare, dezvoltarea de idei de proiecte, pe care Primăria Sectorului 1 le va propune înspre dezbatere şi consultare publică, pentru a alege, împreună cu comunităţile din aceste zone, cele mai bune măsuri de a imbunătăţii spaţiul public, de a consolida relaţiile sociale şi de a dinamiza economia locală.

 

“Locuitorii Sectorului 1 vor cunoaste, permanent, directiile de dezvoltare ale cartierelor in care locuiesc. Toate interventiile pe care le vom face in cartiere vor fi afisate pe site-ul primariei, locuitorii zonelor vizate de aceste investitii avand posibilitatea sa vada, efectiv, cum va arata cartierul lor, strada lor, parcul lor, scoala lor in urmatoarea perioada. Vom fi in legatura permanenta cu locuitorii Sectorului 1, acestia avand posibilitatea sa isi expuna punctele de vedere cu privire la proiectele noastre pentru zonelor in care ei locuiesc”, a mai spus Primarul Sectorului 1.

 

Cel mai important obiectiv al Strategiei „2012 Sector 1” este de a creşte calitatea vieţii pentru locuitorii din Sectorul 1. În acest sens, prin proiectele concrete ce vor fi dezvoltate în următorii ani, Primăria Sectorului 1 îşi propune să obţină efecte durabile în zonele cu ansambluri de locuinţe, dar, în acelaşi timp, să genereze un impact pozitiv la scara întregului oraş.

 

„Blocuri reabilitate termic, cu fatade noi, inconjurate de spatii verzi sunt genul de interventii punctuale, pe care deja le-am inceput. Urmeaza sa construim, in cartier, legaturi utile intre bloc si scoala, gradinita, supermarket, piata sau parc, prin optimizarea traseelor catre aceste functiuni. Ultimul pas va veni de la sine: cartiere dinamice, pentru care avem o predictie de dezvoltare sociala si economica, interconectate. Acesta este, pe foarte scurt, punctul in care vrem sa ajungem in anul 2012”, a precizat primarul Andrei Chiliman.

 

Necesitatea demarării unui amplu program de regenerare în cartierele rezidentiale intervine pe fondul dezvoltărilor succesive şi încă nearmonizate ale Bucureştiului. Perioada cuprinsă între 1926 – data primei descentralizări a Capitalei şi momentul prezent a fost marcată de o expansiune necontrolată a spaţiului rezindenţial, expansiune ce nu a urmărit integrarea şi conectivitatea construcţiilor cu ţesutul urban în general.

 

Ca urmare, în contextul dezvoltării actuale a oraşului, Primăria Sectorului 1 a generat un prim instrument de intervenţie în conturarea unei viziuni de reasezare a peisajului urbanisitic al Bucurestiului.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright: 2009, Bucuresti - Primaria Sectorului 1
Un program al Primăriei Sectorului 1 a Municipiului Bucureşti, realizat cu participarea consorţiului de experţi format din Space Syntax Londra LTD, Space Sytnax Romania SRL, GEA Strategy & Consulting SA şi DC Communication SRL
Desi se fac toate eforturile pentru a se asigura corectitudinea datelor oferite, informatiile prezentate nu sunt garantate si nu ne asumam raspunderea pentru nici un fel de pierderi (directe, indirecte sau circumstantiale) produse prin utilizarea acestor informatii.
Sos. Bucuresti - Ploiesti 9 - 13 | Telefon: 021/319 10 13 | email: contact@2012sector1.ro